El projecte de llei estatal fa perillar els serveis socials de proximitat

Ho diuen els professionals de l’àmbit social en referència a la Llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració local

«La proposta de l’Avantprojecte de Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local, en el cas que s’aprovi i s’apliqui a Catalunya, plantejaria una situació d’amenaça per a la continuïtat del sistema de Serveis Socials de responsabilitat pública, que al nostre país s’ha anat construint des dels anys 80». Així ho adverteix la moció a favor del manteniment dels serveis socials de proximitat en mans dels municipis i els consells comarcals que els professionals de l’àmbit social—treballadores i educadores socials, pedagogs, psicòlegs, politòlegs i sociòlegs— han enviat a tots els Ajuntaments, Diputacions i Consells Comarcals de Catalunya.

L’objectiu és fer front comú amb els poders locals —a la campanya s’hi ha sumat l’Associació Catalana de Municipis— per frenar una reforma que posaria en perill l’atenció bàsica a les persones i famílies vulnerables, que ara compten amb els serveis socials municipals com a recurs bàsic per donar resposta a les seves necessitats més urgents: alimentació, atenció sociosanitària, habitatge, subministres, etc. La moció alerta sobre les «greus conseqüències que comportaria per la dignitat de les persones, la convivència cívica i la pau social el desmantellament del model de serveis socials arrelat al territori i al servei de les persones, especialment les més vulnerables».

La Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local que planteja l’Estat espanyol deixaria sense competències en matèria de serveis socials a tots els municipis de menys de 20.000 habitants i reduiria notablement les dels ajuntaments més grans, la qual cosa suposaria «un atac frontal a la garantia dels drets individuals i col•lectius», segons la moció. En cas que a Catalunya no s’apliqui la proposta del Govern espanyol, els professionals demanen als poders locals instin el Govern de la Generalitat «a garantir el finançament i el model actual, a fi de mantenir els serveis socials de proximitat a tot el territori».

Apel·lant al principi de subsidiarietat que estableix la Unió Europea, la campanya —impulsada pel Col•legi Oficial de Treball Social de Catalunya, el Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya, el Col•legi de Pedagogs de Catalunya, el Col•legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya i el Col•legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya— pretén que la petició s’elevi al Govern espanyol i als legisladors estatals a través del Govern de la Generalitat i del Parlament de Catalunya, per no «posar en perill el model de convivència, benestar, cohesió social, participació democràtica i qualitat de vida».

Més informació: www.social.cat

Proposta moció a favor del manteniment dels serveis socials de proximitat

Publicada el

Dejar un comentario