10 consells per a la seguretat als campaments, rutes i activitats d’estiu

Una de les alertes més importants que cal tenir en compte és el risc d’incendis forestals. Per això cal seguir estrictament la normativa antiincendis i fer cas dels consells de protecció civil.

Però els focs no són la única font de perill en les activitats a la natura: ens poden afectar fenòmens meteorològics, com els aiguats que fa unes setmanes van afectar la Vall d’Aran i altres comarques del Pirineu.

A continuació teniu alguns consells a seguir:

  1. Assegureu-vos amb temps que el terreny on acampareu o els llocs on dormireu durant la ruta no estan afectats d’alguna manera (incendis, aiguats, etc.) i que podreu realitzar l’activitat amb normalitat.
  2. Sigueu prudents davant de possibles situacions no previstes com poden ser camins desapareguts, terrenys esllavissats, crescudes de torrenteres… Si no hi ha una via alternativa clara i sense perill, reconsidereu el vostre programa i busqueu la solució més segura i millor.
  3. A l’hora d’informar-vos o de demanar consell per decidir empreu el coneixement de la gent de la zona on voleu fer l’activitat: propietaris del terreny, personal dels ajuntaments o del consell comarcal, agents rurals…
  4. Durant la realització de l’activitat estigueu sempre informats de les previsions meteorològiques i de les possibles situacions d’emergència que puguin haver a les zones properes a on esteu i, si cal, demaneu informació a l’ajuntament del municipi que us acull.
  5. No deixeu mai escombraries ni deixalles al bosc, ja que poden provocar incendis accidentals. Utilitzeu els serveis de recollida i els contenidors adients.
  6. Recordeu que entre el 15 de març i el 15 d’octubre està prohibit encendre qualsevol mena de foc, sigui quina sigui la seva finalitat, en tots els terrenys forestals de Catalunya i a la franja de 500 metres que els envolta.
  7. Excepcionalment, en el cas d’acampades juvenils i rutes, s’autoritza l’ús de fogonets de butà per cuinar el menjar. Per fer-ho cal demanar una autorització expressa, on es donarà permís per fer foc en unes condicions concretes.
  8. Alguns termes municipals de Catalunya estan qualificats com a zones d’alt risc d’incendi i als seus boscos no s’hi permet encendre cap tipus de foc (ni tan sols per cuinar). Cal que us assabenteu de quina classificació té el municipi on fareu l’activitat.
  9. Durant l’activitat, cal que cada dia consulteu el mapa del Pla Alfa per saber en quin nivell de risc es troba la zona on esteu. El mapa s’actualitza diàriament i es pot consultar en aquesta pàgina web, o puntualment, si cal, a través del telèfon de l’Ajuntament on us trobeu o el telèfon d’atenció ciutadana (012).
  10. Per estar informat dels consells d’autoprotecció i dels incendis i fenòmens meteorològics a diversos punts del territori podeu seguir a Twitter@emergenciescat.

Autor: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya.
Entitat redactora: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya.

Per a més informació:

Anem preparats!

Recomanacions i normatives per organitzar activitats d’educació en el lleure amb menors de 18 anys (Departament de Benestar Social i Família – Generalitat de Catalunya).

Campanya de sensibilització davant el risc d’incendis forestals

Hi trobareu, a més dels consells per evitar incendis, un pòster, un díptic multilingüe amb els consells d’autoprotecció i la guia per a les urbanitzacions i cases aïllades en català, castellà, anglès i francès, entre altres materials (Departament d’Interior – Generalitat de Catalunya).

Publicada el

Dejar un comentario