20 de febrer: dia mundial de la Justícia Social

La justícia social es refereix a les nocions fonamentals d’igualtat d’oportunitats i de drets humans, més enllà del concepte tradicional de justícia legal.  Es basa en l’equitat i és imprescindible perquè els individus puguin desenvolupar el seu màxim potencial i perquè es pugui instaurar una pau duradora.

La comprensió de la dimensió ètica d’aquests conceptes capacitarà a la joventut per actuar per un món més just, en el seu país i fora d’ell.

justicialsocialTotes les persones tenim necessitats bàsiques comunes, que es tradueixen en drets humans fonamentals: el dret a la pròpia identitat, a la supervivència, a l’educació, a expressar-nos amb llibertat i a ser tractats amb dignitat i respecte, per exemple.

Quan aquestes necessitats fonamentals no es satisfan ens trobem davant d’inequitats, que es poden donar als pasïsos industrialitzats i als països en desenvolupament.

El que converteix aquestes situacions en injustícies és que poden ser evitades: no es tracta de problemes que no es puguin resoldre sinó que sovint, han estat provocats per persones i persisteixen perquè molta gent se n’ha desentès.

La decisió de promoure o negar la justícia social està a mans de les persones, ja sigui a escala individual, local, nacional o mundial.

SABIES QUE…?

– Les inequitats estan relacionades amb els conflictes, tant en els països industrialitzats com en els països en desenvolupament. La justícia real o percebuda és una de les fonts més comunes de conflictes i de violència entre els individus, grups i països.

– Pot ser que la pobresa sigui la injustícia més fonamental i més estesa: no permet l’accés a altres drets fonamentals.

– La discriminació és una injustícia que interfereix en les possibilitats que tenen els individus de desenvolupar el seu potencial.

 

 

 

Publicada el

Dejar un comentario