Inauguració l’Exposició Refugiats l’odissea cap a Europa

El divendres dia 1 de setembre es va inaugurar a la Plaça Mora l’exposició Refugiats, l’odissea cap a Europa, organitzada pel Consorci d’Acció Social de la Garrotxa i el Consell Municipal de Cooperació. L’acte el va presentar la regidora de Cooperació, Mercè Traveria que en la seva introducció va recordar que ara fa, precisament, un any que el ple d’Olot per majoria absoluta va votar a favor de la MOCIÓ DE SUPORT A L’ACOLLIDA URGENT DE POBLACIÓ REFUGIADA, VÍCTIMA DELS CONFLICTES ARMATS A LA MEDITERRÀNIA, conjuntament amb les principals organitzacions municipalistes, i el món local català en general. Va fer menció del «greu retrocés» en les polítiques d’acollida que l’UE va acordar al setembre de 2015 en què es va comprometre a reubicar i reassentar 180.000 persones refugiades i el resultat ha estat de 1.716 persones dels quals 105 a l’estat espanyol.1

L’acte va comptar amb el testimoni d’en Jamal Waez , refugiat sirià que va fer un senzill i entenedor resum del conflicte de Síria. En un català casi perfecte, ens va explicar el seu trajecte fins arribar a Salt, municipi on està residint des de fa casi 4 anys a casa d’uns parents que van arribar fa 30 anys.

Jamal, malgrat la seva joventut, va explicar amb una gran maduresa que quan tot està perdut i el caos invadeix tots els racons, es perd la por a morir. I no hi ha més sortida que fugir, i no hi ha més camí que la Mediterrània. I no hi ha més esperança que salvar als infants per preveure un futur millor. Aquesta és la raó de que tants infants marxin acompanyats d’un adult.

Amb aquestes afirmacions no podem evitar fer un paral·lelisme amb la guerra civil espanyola on l’enviament de nens de famílies republicanes a països afines ideològicament va ser una constant, països com Rússia, França, Dinamarca, Mèxic entre altres.

L’exposició es podrà visitar fins el 30 de setembre a la Biblioteca Marià Vayreda. De 9.30 a 13.30 i de 16 a 20.30 h

1Segons dades de l’ Informe 2016 de la Comisión Española de Ayda al Refugiado (CEAR)

Publicada el

Dejar un comentario